Santa Cruz Mission Schools Nederland (SCMS)

Projecten gerealiseerd door de SCMS- Nederland vanaf 1987

 

1987 

Paul de Roy, wonend in de Nikola Communiteit te Utrecht, kwam tijdens zijn Sabat jaar in de Filipijnen via via bij het ontwikkelingsproject Santa Cruz Mission terecht. Hij verbleef hier een maand en was zo onder de indruk van het project en de vrolijkheid van de kinderen dat hij terug in Nederland kwam met een stapel te sponsoren kinderen. In zijn omgeving ging hij rond en had al snel vele sponsorouders

 

 

1988 

De actualiteitenwerkgroep van de Werkhof Gemeenschap  ( WHG ) in Werkhoven was zo enthousiast over de verhalen van Paul dat in de Vastentijd de collecte voor de SCMS werd bestemd. Ook hier melden zich vele sponsors.

 

1989  Sponsordonoren geld overgemaakt voor onderwijs en boeken door bijdragen van de Vastenactie WHG

 

1990  Sponsordonoren geld overgemaakt voor onderwijs. Tevens een donatie van de Paulus Abdij waardoor er in:

 

1991 een overblijfhuis gebouwd kon worden voor studerende High School jongeren die ver weg wonen 

 

 

 

1992  1993  jaren waarin sponsorgelden werden overgemaakt voor onderwijs en 2x per week maaltijden.

Tevens werd in deze jaren de oude bibliotheek, lees documentatie centrum/studiehuis, van een nieuw dak voorzien door de WHG.

 

 

1994
Dit was een stil jaar, waarin we geen extra akties hadden.

De foto is een huis van een sponsorkind.

 

1995

Eerste bezoek van Eddie en Jos

Wij waren erg onder de indruk van het geheel. Alles zag er netjes uit. In de scholen en zeker ook erom heen. We bezochten veel scholen en kwamen iedere dag thuis met bloemkransen omhangen. De indruk van de Decolon Highschool zonder licht trof ons bijzonder. In de regentijd werd er maar een halve dag les gegeven omdat het in de lokalen veel te donker was. Aanleg elektriciteit naar de school te kostbaar. 

 

 

1996

Aanleg elektriciteit Decolon High School dankzij de bijdragen van de WHG. Deze aanleg was een hele vooruitgang voor de school. Ze kregen 2 computers (krijgertjes) en konden nu ook copieren. Dit werd gedaan door een stuk piepschuim in inkt te dopen en over carbonpapier te wrijven. Een copieerapparaat hebben ze tot op vandaag nog niet. Probleem is niet alleen de aanschaf maar meer nog onderhoud, wie heeft er verstand van en wie komt het repareren???

 

 

1997

Aanschaf computers op administratie,  sponsorkantoor en Lemehek Highschool dankzij de Vastenaktie .

Natuurlijk maakten we ongeveer ieder jaar 10.000,00 gulden over voor onderwijs. Op de foto enkele van de sponsorkinderen uit Nederland. Enkele hadden uren gelopen om het cadeautje wat hun sponsorouder ons had meegegeven op te halen.  
 

 

1998

Tweede bezoek Eddie en Jos.

Tijdens dit bezoek maakten we kennis met Maria Gandam. Zij is presidente van de SCMS vanaf 1995. Tijdens ons eerste bezoek was zij in Australie waar ongeveer 60 sponsorouders waren.
In de loop der jaren is er een hechte vriendschap tussen ons ontstaan.

 

 

1999

In 1998 en 1999 kregen wij voor het Vrouwenproject van de SCMS veel financiele steun van de Vereniging Ontwikkelingswerk Wijk bij Duurstede.

Regelmatig werden wij uitgenodigd voor een lezing voor de wereldwinkel medewerkers en  vrouwenverenigingen. Veel geld werd ontvangen voor trapnaaimachines en nieuwe weefgetouwen voor het bekende T'nalak weefwerk, en er kon materiaal gekocht worden voor kettingen en armbanden.
De SCMS kocht de producten van de vrouwen en verkocht deze aan belangstellenden.
Nu is het vrouwenproject zelfstandig onder de naam: Cowhed ( Cooperative of women in health and Development ) en vierde februari 2015 het 10-jarig jubileum.

 

 

Leermiddelen

 

 

2000

Aanschaf leermiddelen voor natuurkunde lessen mogelijk gemaakt door de WHG en donaties van particulieren

 

Ieder jaar wordt er begin december het geld van de sponsorouders overgemaakt.

Dat was dit jaar F 8.000,00.

  

 

2001

Studiehuis gerealiseerd met bijdragen van de Orde van Augustijnen, WHG en extra donaties.

Het oude studiehuis was op. Een ruimer gebouw werd neergezet. Te gebruiken voor extra klasruimte, studielokaal en documentatiecentrum.  

Veel studenten maken hier hun huiswerk. Thuis is geen elektrisch licht, er is geen tafel en .... kan men geen boeken inzien.

Studieboeken blijven op school i.v.m. de vele regens waar studenten zonder bescherming doorheen lopen.

 

 

 

 

 

Binnenkant van het studiehuis

 

2002

Bouw eerste gedeelte van het tweede bijgebouw van de Decolon High School. (eerste werd door Japan gebouwd)

Door het gelukkige feit dat er steeds meer jeugd doorstroomt naar middelbaar onderwijs werd de Decolon Highschool te klein. Wij deden het, weer met vastenaktie gelden, in twee keer. Een gebouw met 1 lokaal en ruimte voor nog 2  lokalen, later te bouwen. 

 

 

 

2003

Bouw tweede gedeelte van de Decolon High School.

En weer werd door gulle gevers van de WHG en extra donaties 2 lokalen gerealiseerd. 

Dit jaar bezochten Eddie en Jos voor de derde keer de SCMS. Deze keer gingen sponsorouders Rob en Thea v.d.W. mee, die erg onder de indruk waren het totale schoolgebeuren.

 

2004

Bezoek Maria en Haide in Nederland. Eindelijk was het zover! Via vele kleine donaties, speciaal voor dit bezoek, konden we Maria Gandam uitnodigen. Zij bezocht scholen in de omgeving van Utrecht en instanties voor donaties. Die bezoeken waren niet altijd prettig: er kwam niet zoveel uit!

Belangrijk was het bezoek bij Cord-aid: gelden te verkrijgen voor de aanleg van plantages rondom de scholen. Belangrijk voor de opbrengst en voor onderwijs.

Op de foto is Maria in gesprek met Paul, onze voorzitter.

 

 

2005

Spaarpot gemaakt voor nieuw studiehuis. Aanleg plantages door Cord-aid.

Ja dat studiehuis. Het tekort aan lesruimte speelde weer een rol. Bovendien was er behoefte aan een grote ruimte waar 650 studenten in kunnen!! In het andere studiehuis werden 2 leslokalen gemaakt voor administratief onderwijs. Dus dit jaar alle kleine giften naar het studiehuis.

 

Gerealiseerd werden de plantages rondom de scholen. Dat was een enorm werk. Stevige omheiningen werden eerst gemaakt en daarna de beplanting.

 

 

2006

Vierde bezoek Eddie en Jos. Dagenlang genoten we van het Lemlunay Festival met dansen en muziek.

Maar het hoogte punt was de opening van het studiehuis.

Eind 2005 hadden we door middel van collectes, donaties van verjaardagen, bruiloften en een aktie via vrienden, familie en een forse bijdrage van een bedrijf in Maastricht het benodigde bedrag bijeen gebracht. Dit bedrag is verdubbeld door Edukans/ Impulsis.

Er kon weer gebouwd worden!

Samen met Maria heeft Jos de opening gedaan. Het gevoel dat er dan is, is niet te beschrijven.

 

Dankbaar aan allen die dit mogelijk maakten!   

 

 

 

 

Een extra foto van het studiehuis 

 

2007

Dit jaar is het sparen voor een nieuwe schoolbus. De oude is een gevaar op de weg. We maakten dit zelf mee toen we naar het vliegveld werden gebracht. 5 Minuten voor vertrek kwamen we aan......Gelukkig dat het vliegtuig voor de deur staat!

 

Ook kwam de vraag naar meer computers. Op de 650 studenten maar twee werkende computers.

  

Op de foto boven de huidige schoolbus.

 

 

 

2008

Dit jaar begon met een nieuwe aanvraag voor de verdubbeling van de gelden t.b.v. de schoolbus en computers. Dit ging allemaal niet door ondanks onze uitgebreide documentatie. De criteria bij Edukans voor verdubbeling waren veranderd.

De gedachte om bij andere organisaties aan te kloppen werd even overwogen maar.... een nieuw vervoermiddel was urgent.

Het geld wat er was 6000,00 euro werd overgemaakt met daaraan gekoppeld een contract dat de SCMS ieder jaar een bepaald bedrag opzij legt, wij verdubbelen dat zodat ze over drie jaar weer een tweedehans kunnen kopen. 

 

 

 

 

Ook voor de computers geen verdubbeling. Het geld (van WHG vastenaktie) ook overgemaakt zodat er 10 nieuwe computers gekocht konden worden.

 

2009

Voor 2009 stond  naast het lopende sponsorprogramma een nieuw project.

 

Het dak van Lem-ehek Highschool lekt niet alleen maar is in z'n geheel toe aan een grondige renovatie. Kosten € 25.000,00

 

Het bedrag van € 25.000,00 is binnen!!!

Bijeengebracht door diverse gulle gevers  door o.a. een verjaardag, afscheid van een bedrijf, erfenis, een gulle Orde, boekenmarkt, mailaktie en vele vele kleintjes die dit bedrag bij elkaar hebben gebracht.

Alle gevers hartelijk dank!    

 

2010

In dit jaar werd het nieuwe dak opgeleverd en de school kreeg een totale opknapbeurt.

Als extra project werd 1000,00 euro overgemaakt voor natuurkunde materiaal van Decolon Highschool.

Dak Decolon Highschool

2011

 Dit jaar hebben we een actie gehouden om het dak van Decolon school te vernieuwen.

In samenwerking met Wilde Ganzen, vele arbeid van pannenkoekenbakkers en boekverkopers. Samen met vele grote en kleine donaties is dit dak gerealiseerd.

Een project van SAMEN!

Vier klaslokalen voor Lemehek College

2012

In 2011 gestart met actie voor de bouw van 4 extra lokalen voor College. Deze had 4 klaslokalen. Door de toename van studenten werd op diverse lokaties les gegeven.
Na renovatie van de bestaande lokalen en de nieuwe lokalen is er een volwaardig College ontstaan met  426 studenten.

Door de mogelijkheid  binnen schuifdeuren en aan de buitenkant schuifdeuren te plaatsen is de ruimte multifunctioneel te gebruiken. 

Schuifpanelen

De schuifdeuren aan de buitenkant

Acties voor de bouw van sanitaire voorzieningen en een kantine

2013

Dit jaar werd er naast de kindersponsoring actie ondernomen voor de bouw van sanitaire voorzieningen en een kantine.

Begin 2014 werd met de bouw gestart!

Kantine gerealiseerd in 2014

Het kleine zeer oude gammele winkeltje is afgebroken en is er een mooie kantine gebouwd met een nieuw winkeltje. Daarnaast 3 kleine ruimtes waar schoolartikelen kunnen worden opgeslagen en verkocht.

Het ontwerp van de kantine is mede door studenten gerealiseerd.  

 

In de College bibliotheek zijn twee dames en twee heren toiletten gerealiseerd met ernaast een klein keukentje.

Het toilet gebouwtje met 10 extra toiletten was door technische problemen nog niet gerealseerd. Gestart begin 2015.

Nieuwe schoolbus in 2015

Eindelijk een nieuwe schoolbus. De schoolbus uit 2008 was helemaal op!!  Donaties bijeen gebracht door veel sponsoren.

computers 2016

Van de Stichting Temenos ontvingen wij 5000,- euro voor de aanschaf van 12 computers.


2017

Door het ouder worden van de bestuursleden wordt het moelijker om een groot project te starten.

De organisatie is op de hoogte hier van en zijn blij dat de sponsoring van de kinderen blijft doorgaan. Met extra inkomsten, zoals b.v. de verkoop van jams, ondersteunen we extra sponsorkinderen.