Santa Cruz Mission Schools Nederland (SCMS)

Covid-19 in Lake Sebu
12-08-2020

Nieuwsbrief van de Santa Cruz Mission Schools nummer 11

 

Beste mensen/ trouwe sponsoren,

Hierbij een up-date uit de Filipijnen. Op het moment dat wij in lock-down gingen heeft de president van de Filipijnen ook een lock-down voor het hele land afgekondigd. Scholen dicht, binnen blijven. Als je naar buiten gaat verplicht mondkapje om. (Voor mensen die in de bergen wonen in een open huis een bijzondere opdracht!)
 Voor ons niet te begrijpen dat bij de SCMS hetzelfde gebeurt als bij ons, zij leven immers “veilig” hoog in de bergen. Wij hebben geen berichten ontvangen dat bij hun Corona is geconstateerd, maar toch….
Kinderen mochten van de ene dag op andere niet meer naar school. Eindexamen ceremonies gingen niet door enz. enz. alles op slot. Het hele leven stond daar letterlijk stil.

Met als gevolg dat er direct voedsel schaarste is ontstaan en dat rijst niet meer voor handen was. De mensen gaan weer over op Roodcraps, wij hebben deze daar ook gegeten, een soort pastinaak maar dan zonder smaak en droog.
De SCMS heeft nood voedsel hulp ontvangen. Zij zorgen voor de distributie daar zij de mensen kennen en de kanalen hebben om dit voedsel eerlijk te verdelen onder de mensen die rijst echt nodig hebben.

Wat ook gebeurde dat de overheid, die een klein beetje van het benodigde geld voor de scholen geeft, 2 maanden stopte met geld overmaken. Dus de leraren kregen geen geld. Gelukkig hebben wij een klein beetje kunnen helpen met onze sponsoren gelden.

Zo en nu het goede nieuws, de scholen gaan 24 augustus weer open, i.p.v. 1 juni. Wel kunnen de studenten zich per 1 juni weer inschrijven voor het schooljaar 2020-2021. Iedereen moet dan direct het schoolgeld betalen, behalve de kinderen die u ondersteunt.

De leraren zijn weer - op afstand - begonnen en maken nu de rapporten af van het schooljaar 2019-2020. Verder bereiden ze zich voor op het nieuwe schooljaar met het zelf maken van lesmateriaal. Want boeken zoals bij ons zijn er niet of onvoldoende.
Ook de jaarlijkse trainingen/ bijscholing voor de leraren zijn weer van start gegaan op het trainingsinstituut.

    

                                               
Natuurlijk sturen wij u de rapportjes zodra we deze hebben ontvangen.

Een hartelijke groet van Liesbeth, Eddie en Jos.

 

 

 

« Meer nieuws